In 1955 besloten zestien wijnboeren in de Spaanse regio La Rioja zich te verenigen in een coöperatie. Dat werd Bodegas San Esteban, gevestigd in het dorp Murillo de Río Leza. De leden hebben samen zo’n 550 hectare wijngaarden; de oudste daarvan stammen uit 1900. Ze liggen op een hoogte van ruim 400 meter, op een plek waar twee rivieren samenkomen: de Jubera en de Leza, een zijrivier van de Ebro.
De wijnboeren die hier hun druiven telen, beschouwen zichzelf als bevoorrecht. Het mediterrane klimaat is mild, met net voldoende regenval, die bovendien mooi over het jaar verdeeld is. De bodem bevat veel klei, die de druivenstokken van voedingsstoffen en vocht voorziet. Tegelijkertijd is het hier in de zomer droog genoeg om te voorkomen dat de druivenstokken té veel druiven produceren. Het resultaat is gezond, rijp en kwalitatief goed fruit.
In 2000 werd de hele bodega grondig gerenoveerd. Zaken als waterzuivering, minimaal energieverbruik en gescheiden afvalverwerking zijn bij San Esteban nu net zo gewoon als de beste wijnmaakfaciliteiten, een prachtige rijpingskelder met vaten van zowel Frans als Amerikaans eiken, twee laboratoriums en ruimtes voor lezingen en cursussen. Het zal niemand verbazen dat deze coöperatie regelmatig onderscheidingen wint met haar volle, warme, fruitige wijnen.